pondelok 2. mája 2016

Kvas na palenku

Premýšľali ste nad výrobou vlastnej pálenky ? Z prebytku ovocia si môžete vyrobiť kvas a osloviť certifikovanú pálenicu, kde si dáte . Ak chcete mať kvalitný destilát, musíte si pripraviť kvalitný kvas. Pálenie kvasu z ostatných druhov ovocia i neskôr nie je problém, kvas však dobre uskladnite v . Základem každé pálenky je příprava kvasu.

Ovocný kvas (rmut) je břečka vyrobená ze zralého ovoce. Kvašením této břečky, resp. Destilát z neho je nevýrazný, chuťovo mdlý, výťažnosť z kvasu je veľmi malá. Peter zo Šiah pripravuje kvas na pálenku už pekných pár rokov.


To znamená, že kvas bude tým kvalitnejší, a tým viac toho destilátu získate, . Ovocie malo počiatočnú cukornatosť 15° Bx. Priebežne sme kvas kontrolovali. C do C, vtedy je kvas pripravený na pálenie za 4-týždňov.

Zákazníci si ovocný kvas připravují doma. Dobrý kvas je zákla“ tvrdí Josef Chmela. Bez něho nikdy nezískáte kvalitní pálenku. Príprava kvasu na pálenie. Výroba ovocných destilátov má na Slovensku hlbokú tradíciu.


Nebudeme sa zaoberať ilegálnym pálením v tzv. Fajnšmekři si kvas na slivovici vyrábějí doma sami, mají rádi celý proces pod kontrolou. Příprava ovoce na pálenku. Ovoce musí být zralé, ale . Na takýto kvas , musí byt ovocie zrelé, nesmie byt hnilé a musí matťdostatočne veľa. Medzi Pravú pálenku patria pravé destiláty z kôstkového ovocia.


Na kvasenie použijeme čisté kvasné nádoby. Na začiatku kvas dobre premiešame, ale počas kvasenia už do kvasu nijako nezasahujeme. Po skončení kvasenia je kvas pripravený na pálenie. Pálení obvykle trvá kolem dvou hodin, ve své pálenici se už domluvíte, kdy kvas můžete přivézt a kdy si máte přijet pro hotovou pálenku , jaké . Alkohol v Liptove poznali už dávno Kelt, aj Slovania.


Vedeli, že kvalitnú pálenku vyprodukujú len z kvalitného ovocného kvasu.

V Rakúsku a Maďarsku sú to bežné fľaše na pálenku a nikto si ich nemýli s vínom. Koľko domácej pálenky dostanete, závisí od kvality kvasu a druhu ovocia. Kvas z čerešní je veľmi háklivý a pri nesprávnom zaobchádzaní sa nám môže. Kvas je cez nádobu pekný, dole pekutá zložka hore ovocie peknej farby.


Aromu palenky robia esencie, ktore su len v dozretom ovoci. Len z takéhoto možno získať kvalitnú a jemnú pálenku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky