piatok 23. januára 2015

Dzezva kava

Příprava kávy - Džezva (Cezve, Ibrik). Velmi stará metoda přípravy kávy , která je u nás prakticky neznámá, avšak ve světě se v ní dokonce . Počuli ste niekedy o džezve ? Z titulku už asi začínate dedukovať, že to má niečo spoločného s kávou , ale o čo vlastne ide? Turecká káva je spôsob prípravy kávy , ktorý je tu už od nepamäti a dodnes je najpoužívanejším spôsobom prípravy v Turecku ale aj na Balkáne.

Káva sa dá pripravovať mnohými spôsobmi. Jedným z tých najstarších je príprava kávy v džezve. Je to vlastne typ varnej kanvice určenej na varenie kávy.


Tento rok som bol na dovolenke v Turecku. Tak mi napadlo , že by sme si mohli priblížiť prípravu kávy v džezve. Jedním z nejstarších způsobů přípravy kávy je ten v džezvě.


Hojně se využívá nejen v Turecku, ale i Řecku, Indii a arabských zemích. Na hornom okraji má rozšírený límec, kam môže káva pri príprave vybehnúť a vy ju podľa toho viete odstaviť, aby sa káva nespálila.

Spíš než na běžné používání slouží džezvy k výzdobě interiérů, a to je velká škoda. Káva takto připravená je úplně něco jiného, než čeho dosáhnete zalévanou . Připravili jsme pro Vás video o přípravě kávy v džezvě , což je tradiční způsob přípravy kávy ve východních zemích. Pravá turecká káva není ta, kterou znáte z našeho prostředí jako „ sedmigramového turka“, ale káva připravená v nádobě zvané . Príprava kávy v džezve je jedným z najstarších a najpôvodnejších spôsobov prípravy kávy. Pokiaľ sami seba radíte medzi milovníkov tureckej . Džezva je jedna z nejstarších, ale v našich domácnostech také nejméně rozšířených příprav kávy.


Káva z džezvy je nejvíce rozšířená v arabských zemích, kde . Džezva s plastovou rukojetí je určena především k vaření kávy. Je opatřena hubičkou pro snadnější nalévání. Lze použít na elektrickém i . Stříbrná nerezová džezva sada na kávu Vertex - ks.


Džezva je tradiční metoda přípravy kávy , patří k nejstarším na světě. Jak si vybrat džezvu a jak si v džezvě doma připravit kávu ? Protože oblíbenost kávy třikrát zahřívané nad plamenem prudce stoupá, setkáme se s kávou připravenou v džezvě v mnohých jiných kulturách, které unikátní . U přípravy bosenské kávy se naopak voda nejprve vaří v džezvě zvlášť.

Až se přivede k varu, odlije se malé množství stranou. Džezva pro přípravu kávy je konvička speciálně navržená pro přípravu turecké kávy. Má kónický tvar s dlouhým, rovným držadlem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky