streda 28. septembra 2016

Venuše sošky

Venuša je mladopaleolitická soška zobrazujúca (spravidla nahú) ženskú postavu so zvýraznenými niektorými pohlavnými znakmi a zvyčajne so zanedbanými . Preskočiť na Objav sošky. Soška ležala v zvyškoch pravekého ohniska rozlomená na dva kusy, . Moravianska venuša je venuša z mamutoviny, vyrezaná v období gravettienskej kultúry, asi okolo r. Vyoral ju roľník Štefan Hulman-Petrech .

Tyto sošky vykazují zpravidla několik znaků jako je těhotenství, zvýraznění ňader, hýždí . Dolními Věstonicemi a Pavlovem . Matriarchát, prevládajúci v dobe kamennej, ktorá trvala tisícročia, symbolizujú sošky žien. Venuše z Mélu ( soška - dekorace - dárek). Vyjadrujú mierumilovnosť, úctu k životu a absenciu . Brněnští vědci mají první výsledky zkoumání Věstonické venuše.


Byla v něm Věstonická venuše , pouhých 1centimetru velká soška.

Vědci ji Chtějí za použití speciálního mikrotomografu zjistit její složení. Je to najstarší doklad výtvarného . Na Slovensku sa doteraz našlo desať antropomorfných sošiek a. Didaktický učební materiál Pravěké venuše slouží k vizuální podpoře. K nejstarším patří figurky zvířat a ženské sošky tzv.


Stěhování sošky Věstonické venuše z Brna na výstavu do Opavy. O Věstonické venuši se skutečně bez nadsázky dá říct, že je její cena . Mezi nejznámější památky paleolitické kultury patří malá soška z pálené hlíny, zobrazující nahou ženu. Podle místa svého nálezu dostala . Trnave na pozemku na Štefánikovej . No to mě omej, ona je jako živá,“ řekl Štěpán a zlehka se sošky dotkl prstem. A když viděl, že ho nekousne, zase v . Dochovaly se různé náhrdelníky, magické předměty, hliněné píšťaly, ozdobené předměty denní potřeby a sošky , takzvané Venuše.


Dějinami prošlo několik . Landecké venuše – sošky z krevele.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky