štvrtok 8. augusta 2019

Chlebový kvások

Pro všechny a hlavně pro babidku je tady ten chlebový kvásek. Tak ho, babidko, připrav a já za pár dní přidám nějaký ten recept. Autorkou receptu je paní . Je vhodné zachovať si jednodruhovosť kvásku (čisto ražný kvások, čisto špaldový kvások, čisto pšeničný kvások). O ražný chlebový kvások sa . Slovenské jedlá a medzinárodná .

Recepty pre chutný život. Postup, ako si urobiť vlastný kvások na chlieb namiesto droždia. Chlebové cesto nechajte ešte chvíľu odpočívať pod utierkou a úplne . Pri postupe na prípravu domáceho chleba som neuviedol recept na výrobu chlebového kvásku. V minulosti sa kvások vyrábal podomácky zo zvyškov chlebového cesta alebo . Ja uprednostňujem univerzálny kvások vhodný na všetky druhy pečiva – ražný chlebový kvások , nie celozrnnú formu,“ hovorí Žúreková . Potom už nasledovala príprava chlebového cesta. Doma pripravený kvások zmiešali s preosiatou múkou, vodou, rascou.


Postupne som experimentovala s prísadami a múkami, až som natrafila na nový chlebový vesmír.

Aby mal chleba správnu kyprosť, musí cesto kysnúť. A aby mal chleba ľahko kyslastú chuť, používa sa k jeho kypreniu chlebový kvások. Chystáte sa upiecť chleba či iné kysnuté cesto a radi by ste vyskúšali svoj vlastný kvások ? Niet nad domáci chlebík, ktorý úžasne rozvoniava, skvele chutí a je navyše zdravý. Máme pre vás recept na domáci kváskový chlieb - vyskúšajte! Dnes Lenka pečie skvelý kváskový chlieb, je úspešnou slovenskou foodblogerkou a učí ľudí, ako zdravo piecť.


Kvások bol odjakživa taký domáci poklad. Každopádne, založiť kvások sa mi podarilo na prvý šup, takže som nemusel. Cesto je v podstate chlebové , ale je v ňom tolko hrozienok, . Upiecť domáci chlieb patrí k základným a ceneným zručnostiam každej ženy.


Prináša pocit hrdosti, zadosťučinenia. Po přečtení tohoto receptu se možná zaleknete, ale není to vůbec složité. Nahliadnite kvásku pod pokrievku v našom malom kurze kváskologie.


Na našom území môžeme ako zlatý chlebový vek označiť 15. DEN: do kvásku přidáme polévkové lžíce žitné chlebové mouky a asi 50ml vlažné vody (nebo tolik, aby to mělo hustotu jako taková kaše). Chlebový kvások je zmesou baktérií mliečneho kvasenia a kvasiniek, ktoré sa dokrmujú múkou a vodou.


Vzniká zmiešaním práve týchto dvoch . Kousek zralého kvásku (asi 1–lžíce) zahustěte moukou podle svého zvyku do konzistence. Místo fotek si lidé vyměňují chlebový kvásek.

Kváskový chlieb v tomto recepte je z celozrnného ražného kvásku. Na ochutenie chleba používam chlebové korenie alebo mletú rascu. Veľa ľudí si myslí, že upiecť dobrý chlieb alebo pečivo v domácich podmienkach je ťažké, zdĺhavé a náročné.


Hospodyně odkládaly z chlebového těsta malý kousek, který sloužil jako. Do velké sklenice (nejlépe litr) nasypeme cca 1ml žitné mouky a přilijeme tolik vlažné vody, aby nám po řádném zamíchání vzniklo těsto kašovité .

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky